TAKAFUL BASIC EXAMINATION (TBE)

Takaful Basic Examination (TBE) atau Peperiksaan Asas Takaful merupakan  satu peperiksaan kelayakan untuk melayakkan mereka yang berminat untuk menjadi seorang ejen takaful yang berdaftar di dalam industri perkhidmatan kewangan dalimagesCA3BDLQHam mempromosi produk-produk dan perkhidmatan takaful.

Ramai orang mengatakan format TBE yang baharu ini adalah susah dan sukar untuk lulus. Kalau anda tanya pada saya, saya akan katakan ianya tidak susah, cuma agak mencabar.

Secara perbandingan kalau kita bandingkan format TBE yang lama, ianya hanya mengandungi 11 bab sahaja. Berikut merupakan senarai topik dalam format TBE terdahulu:

Bab 1 Pengenalan Takaful
Bab 2 Pengenalan Muamalat Islam
Bab 3 Takaful – Prinsip & Pengendalian Operasi
Bab 4 Perbandingan Insurans & Takaful
Bab 5 Industri Takaful di Malaysia
Bab 6 Perundangan & Penyeliaan Industri Takaful di Malaysia
Bab 7 Konsep Risiko
Bab 8 Takaful Semula (Retakaful)
Bab 9 Ejen Takaful
Bab 10

Bab 17

Pemasaran & Perkhidmatan Selepas Jualan

Takaful Perubatan dan Kesihatan

Untuk format TBE yang baharu, ianya mengandungi 28 bab dan dibahagikan kepada Bahagian A dan Bahagian C (untuk certificate for Family License). Sekiranya ejen ingin memasarkan produk berkaitan General Takaful, maka ia perlu mengambil bahagian C. Berikut adalah senarai Bab TBE format baharu:

PART A

Chapter A1 – Introduction to Islamic Muamalat

Chapter A2 – Concept of Risk

Chapter A3 – Introduction to Takaful

Chapter A4 – Comparison between Takaful and Conventional Insurance

Chapter A5 – Principles and Business Model of Takaful

Chapter A6 – Development and Supervision of Takaful Industry in Malaysia

Chapter A7 – Retakaful

Chapter A8 – Takaful Intermediaries

Chapter A9 – Introduction to Medical and Health Takaful

Chapter A10 – Types of Medical and Health Takaful

Chapter A11 – Underwriting Medical and Health Takaful

Chapter A12 – Certificate Administration

Chapter A13 – Medical and Health Takaful Claims

PART C

Chapter C1 – Family Takaful Preliminaries

Chapter C2 – Family Takaful Plans

Chapter C3 – Family Takaful Practices: Certificate Terms and Conditions

Chapter C4 – Family Takaful Practices: New Business – Rating

Chapter C5 – Family Takaful Practices: Monitoring the Takaful Fund

Chapter C6 – Family Takaful Practices: Certificate Documents

Chapter C7 – Family Takaful Practices: Claims

Chapter C8 – Family Takaful Practices: Some Mathematical Methods

Chapter C9 – Key Considerations in Investment-Linked Takaful Plan

Chapter C10 – Types Of Investment-Linked Takaful Plan

Chapter C11 – Structure Of Investment – Linked Funds

Chapter C12 – Benefit and Risk

Chapter C13 – Taxation and Law Covering Investment Link Takaful Plan

Chapter C14 – Identifying and Establishing Customer Needs

Chapter C15 – Family Takaful Practices: Marketing and Services, Ethics and Code of Conduct

Sekali pandang, saya bersetuju mengatakan topik dalam modul TBE agak berat dan mencabar. Namun, dalam masa yang sama, saya bersetuju kandungan module TBE yang baharu ini sangat “Conprehensive” untuk menyediakan pengetahuan dan maklumat awal kepada bakal ejen Takaful.

Daripada pengamatan dan pemerhatian saya, ada beberapa faktor yang menyumbang kepada kadar kegagalan calon-calon TBE:

  1. Tidak membaca rujukan utama TBE (Buku Teks TBE)
  2. Membuat ulangkaji ‘last minute’
  3. Baca buku, tetapi tidak dapat memahami (kerana tiada asas, dan tidak mengikuti kelas tutorial TBE)

Bagi saya, ada beberapa tips yang boleh diikuti oleh calon TBE sekiranya mereka ingin lulus. Antaranya:

  1. Membaca buku TBE
  2. Menghadiri kelas tutorial TBE
  3. Latih tubi soalan TBE
  4. Membaca slide presentation (persediaan akhir)

Untuk pengetahuan anda, dalam module TBE ada banyak terms dan perkataan yang memerlukan kepada penerangan lanjut. Justeru, amat penting untuk calon TBE menghadiri kelas tutorial TBE. Dalam proses pembelajaran, untuk anda mudah mengingati sesuatu perkara, anda perlu memahaminya.

Moga bermanfaat dan Selamat Maju Jaya

About these ads
By mudahtakaful

20 comments on “TAKAFUL BASIC EXAMINATION (TBE)

    • Kelas tutorial TBE biasanya dianjurkan oleh syarikat takaful untuk bakal ajen mereka. Ada juga Ketua agency Takaful yang menganjurkan kelas tersebut. Namun saya tak pernah dengar ada kelas tutorial TBE yang dianjurkan untuk public..

      • Saya dah gagal 3 kali, sebab salah baca buku, agensi saya bagi buku lama yang nipis. Bila beli buku baru, terkejut tebal hampir 5 kali ganda. Ni tengah study. Kalau sesiapa nak kertas soalan terbaru bagitahu la saya, sebab saya amik pada bulan 6 dan 7 2013.

      • Hmm..buku yang baharu ada 28 bab (untuk lesen takaful keluarga). Yang lama tu ada 11 bab je untuk lesen takaful keluarga. Bahkan kandungan dalam topik pun ada yang berbeza. Untuk tuan, saya cadangkan baca buku yang tebak tu dan banyakkan praktis soalan. Kalau dah hadiri tutorial (yang berkualiti) insyaAllah lagi membantu…

      • Mudah je nak lulus Exam tu. Jawapan adalah mengikut logik akal kita kena berfikir. Alahadulillah saya ambil kali pertama LULUS

    • Dear Mr Chai, TBE exam need for comprehensive preparation. Unless if you have basic understanding in Islamic Banking and Finance as well as Takaful, or if you have experience in insurans. If you don’t, then you need at least a month preparation (attend tutorial class also can help you).

      Don’t register the exam if you not ready. RM80..don’t west your money

  1. Bagaimana untuk saya dapatkan buku teks TBE dan daftar exam ya sebab saya baru pertama kali untuk mendaftar TBE. Jika saya dah ada PCEIA AB & AC boleh tak jika tbe ni saya nak ambil part General insuran sahaja. Harap dapat beri maklum balas pada saya tqvm.

    • Buku teks TBE dibeli di kedai buku terpilih (Popular). Paling mudah kalau anda berada di KL, anda boleh mendapatkannya di IBFIM, Dataran Darul Takaful (boleh beli dengan harga diskaun). Kalau anda hendak ‘general license’ mesti ambil part A&B (kecuali jika anda sudah mengambil Part A&C, maka boleh ambil Part B sahaja).

      Maklumat lanjut, layarilah website Ibfim.

  2. Assalammualaikum mudahtakaful, Saya akan menduduki pepereksaan TBE pada 3hb April 2014 ini. Nak tanya bagaimana saya boleh mengikuti latihan tubi secara online untuk menguji pengetahuan saya. Tunjuk ajar dan nasihat tuan amat dihargai….Hapsah

    • Salam, kalau Hapsah mendaftar secara online, Hapsah akan dibekalkan dengan nota setelah bayaran dibuat. Berkenaan dengan latih tubi secara online, saya rasa buat masa ini tiada. Hapsah boleh merujuk kepada syarikat takaful yang ingin Hapsah sertai atau paling mudah bertanyalah kepada bakal ‘Leader’. Terimakasih..

  3. Assalammualaikum mudahtakaful?
    Bagaimana saya boleh mendapatkan sample2 soalan & jawapan untuk TBE dalam bahasa english? Kerana soalan2 dalam bahasa melayu agak mengelirukan. Saya benar2 berharap mudahtakaful dapat bantu saya.

      • Assalammualaikum mudahtakaful?
        Saya sudah bertanyakan dengan syarikat Takaful yg bakal saya bernaung tu, tp feed-backnya mereka tak dapat nak sediakan. Saya hanya di-advise utk baca nota English yg disediakan dari pihak IBFIM (online). Sila bantu saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s