RINGGIT MALAYSIA

Duit bukanlah segala-galanya. Namun, dewasa kini hampir segala perkara memerlukan duit. Bahkan untuk melakukan kebajikan juga anda perlukan duit.SAMSUNG

Hari ini kalau nak hantar anak ke taska, taman asuhan kanak-kanak atau mana-mana pusat jagaan kanak-kanak, harga yang anda perlu fikirkan adalah sekitar RM200 ke RM300, terutama sekali kawasan sekitar lembah Klang.

Hidup di Bandar Raya ni pula, kos tempat tinggal, makanan, pengangkutan dan juga kos perbelanjaan harian sangat tinngi. Kalau gaji anda sekitar RM2000, saya rasa ianya tidak mencukupi, kecuali anda sanggup korbankan perkara lain (contohnya pakai motor, tinggal rumah flat je, makan alakadar).

Namun anda harus ingat, apabila anda memasuki kehidupan rumahtangga, tanggungjawab anda akan bertambah. Rumah kena lebih selesa, kenderaan perlu selesa, makanan juga perlu lebih baik. Belanja perubatan dan pendidikan untuk  bakal anak juga harus anda rancangkan.

Justeru, sebagai kesimpulannya, kehidupan di Kota Raya memerlukan kos yang tinggi. Anda perlu berfikir bagaimana merancang dan mengurus kewangan anda dengan baik.

Kalau pendapatan anda tidak mencukupi, fikirkan bagaimana mengimbanginya, atau fikirkan bagaimana mencari pendapatan yang lebih.

Moga bermanfaat.

 

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s