TBE Exam notes 2013

Hai kawan-kawan..

Peperiksaan asas TBE merupakan peperiksaan wajib sebelum seseorang itu boleh menjalankan perniagaan takaful keluarga.

Namun, cabaran untuk anda lulus TBE sangat hebat..

Sebelum ini saya dah kongsikan beberapa tips yang boleh membantu anda membuat persiapan sebelum menduduki peperiksan TBE.

Salah satu tips ialah dengan membaca…

Namun persoalannya apa yang anda nak baca tu…

Untuk makluman anda, buku panduan Asas TBE mengandungi lebih kurang 633 muka surat. Kalau anda nak imagesCA8LIHBJambil exam untuk bahagian A dan C, ada 460 muka surat yang anda kena baca..bukan sekadar baca, kena faham dan ingat.Mencabar kan!!

Saya ingin membantu anda, juga membantu industri Takaful…

Saya ada material yang boleh saya katakan komprehensif untuk menjadi panduan anda. Material ni dalam bentuk Power Point. Dalam material tu, saya memberikan penekanan kepada tajuk tajuk penting yang biasa ditanya dalam peperiksaan TBE.

Disamping itu, term-term arabic biasanya saya jelaskan beserta dengan contoh agar memudahkan anda faham. Manakala topik berkenaan ‘Rules and Regulation” saya buat dalam bentuk point. Contohnya, soalan biasanya akan tanya apakah fungsi Bank Negara, Apakah objektif penubuhan MTA?

Dalam material ni, saya dah buat dalam bentuk point bagi memudahkan anda baca dan ingat. Kalau nak baca buku, sudah tentu banyak sangat ceritanya..

Awalnya saya kongsikan secara percuma, namun setelah mempertimbangkan nilai ilmu yang dikongsikan, saya letakkan harga serendah RM10 sekadar untuk membuatkan kita semua sentiasa menghargai ilmu. Paling penting, saya nak anda berjaya lulus seterusnya memperjuangkan muamalat Islam.imagesCAA132AW

Kalau anda berminat,smskan nama anda (**********), dan saya akan maklumkan langkah sterusnya.

Disebabkan oleh faktor tertentu, perkongsian nota TBE terpaksa ditangguhkan. Saranan saya, untuk lulus TBE atau untuk mengajar TBE, anda mesti banyak membaca dan cubalah buat nota dalam bentuk yang memudahkan anda dan orang lain faham…

TBE itu senang dan mudah, bagi mereka yang membuat persediaan dengan baik..

Anda ingin menjadi perunding Takaful yang hebat! Langkahnya bermula dengan memastikan anda lulus TBE!

By mudahtakaful

5 comments on “TBE Exam notes 2013

  1. is the exam note still available or the phone number still valid? I called 3X and SMS twice asking for the note………………no respone! thanks

    • Nota disediakan setelah anda mendaftar peperiksaan TBE secara atas talian. Contoh soalan pepriksaan mungkin anda boleh dapatkan malalui bakal syarikat takaful yang akan anda wakili. Paling mudah, rujuk kepada bakal ketua agensi anda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s