Kos Dialisis Buah Pinggang

freedom to live with peritoneal dialysis

Tahukan anda?

Kadar penerimaan dialisis telah meningkat hampir 2 kali ganda dan kadar kelaziman juga meningkat hampir 2.5 kali ganda dalam tempoh 10 tahun lepas.  Pilihan rawatan dialisis adalah Peritoneal Dialisis (PD) dan Hemodialisis (HD).

 

Tahukah anda buah pinggang merupakan antara organ penting dalam tubuh manusia. Kesihatan buah pinggang perlu dijaga untuk memastikannya dapat berfungsi dengan baik.

Amalan pemakanan yang tidak sihat boleh mengundang masalah buah pinggang. Justeru nikmat kesihatan tubuh badan yang Allah berikan perlulah kita jaga dan hargai.

Pun begitu, malang tidak berbau, sediakan payung sebelum hujan

Tahukan anda, bagi pesakit buah pinggang yang dah teruk, mereka perlu menjalani rawatan dialisis atau cuci buah pinggang sebanyak tiga kali seminggu.

Dan tahukan anda, kos dialis buah pinggang sekitar RM150 ke RM200 sebulan.

Kadang bila terbaca rintihan dan keluhan keluarga pesakit buah pingggang (dalam surat khabar, blog), rasa terkesan dan insaf lahir dalam diri. Cuba bayangkan, kalau RM200 sekali cuci, seminggu dah RM600. Sebulan RM2400.

Saya merujuk kepada keratan Akbar Sinar bertarikh 23 May 2013 tentang rayuan seorang Isteri untuk mendapatkan bantuan kewangan bagi menampung kos rawatan buah pinggang suaminya. Menurut si isteri, suaminya terpaksa mendapatkan rawatan di hospital swasta kerana klinik dan hospital kerajaan dah penuh untuk buat dialisis. Pendapatan si isteri hanya sekitar RM800 sebulan.

Cubalah saudara bayangkan!! “Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya”

Sebab itu, saya menyeru kepada anda diluar sana, ambillah Kad perubatan melalui skim takaful. Peruntukan sekitar RM200 sebulan atau RM2400 setahun, ianya sangat kecil berdanding anda terpaksa membayar RM2400 sebulan sekiranya perkara di atas berlaku pada anda.

Hubungi saya, InsyaAllah kita bincangkan apa yang terbaik untuk anda dan keluarga anda (0192366827).

 

 

 

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s