WhatsApp Kadangkala Melalaikan

Sebelum ni kita selalu dengar orang kata bahawa melayan facebook keterlaluan adalah melalaikan bahkan boleh menjadi penyebab kepada pelbagai masalah sosial.

Facebook kalau digunakan dengan cara yang betul dan untuk tujuan yang betul mungkin ada manfaatnya. Namun, ramai yang hanya menggunakan facebook untuk tujuan bersahaja misalnya mencari kawan, berkenalan, menaik turun gambar, muzik, video dan macam-macam lagi. Kononnya ingin berkongsi kegembiraan dan kesedihan.

whatsapp2

Kini tahukah anda ada satu lagi ‘platform’ baharu yang juga ada potensi untuk merosakkan masyarakat kita. ‘WhatsApp’, anda mesti pernah dengar atau sedang menggunakan aplikasi ini. Ianya merupakan aplikasi yang membolehkan anda berhubung dengan rakan atau ‘group’ melalui ‘text messaging’.Bahkan anda boleh berkongsi gambar atau video dengan pantas dan percuma.

Yang menjadi masalah, ianya digunakan untuk bersembang kosong dan bergosip. Cuba anda fikir, apakah keperluan untuk anda maklumkan pada rakan atau kumpulan rakan anda yang anda nak tidur, baru bangun, nak makan, nak rehat nak balik kerja…Cuba kira berapa kali anda beritahu isteri atau suami anda yang anda dah nak tidur, nak balik kerja, nak makan, nak mandi….

Teknologi kalau dimanfaatkan insyaAllah ada kebaikannya. Kalau disalah guna, maka buruk juga akhibatnya.

Whatsapp
‘Teknologi dikuasai, bukan menguasai’

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s