Hadiah buat Keluarga

Cerita ini saya petik daripada sebuah blog (http://takeurstep.blogspot.com/), terimakasih kepada bloger, moga perkongsian anda bermanfaat buat semua yang membaca.

Sayu dan pilu

Beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun baru. Pernahkah anda bertanya pada diri anda sendiri adakah anda sempat melihat 2014?Jika ditakdirkan umur tak panjang, adakah wang simpanan dan epf cukup untuk menyara keluarga?atau simpanan itu tadi terpaksa membayar hutang seperti kereta, kredit card dan lain2. Jika senario begitu apa yang tinggal untuk keluarga? sanggupkah anda melihat keluarga anda berada di dalam kesusahan selepas ketiadaan anda disisi mereka? saya nak kongsikan satu cerita yang baru saya terima malam td. sedih, pilu dan terharu. Bergenang air mata tanpa disedari. Cerita ini dikongsikan oleh rakan saya kak Adda dan suaminya Sam menerusi whatsapp group

Sam:-
“Today went to HKL visit Adda’s fren admitted last Tuesday and had passed away today at 3.48pm due to internal bleeding in the main arteri in the HEAD. It was so touch as the client is the mother age 38 with three young children with age 5,6,and 7 years old. The children crying non stop calling their mother as they don’t know what is DEAD to them..I was there and could not stop my tears when looking at them and what will happen to them next as to them everyday they laugh, play and waiting their mother come back home or wake up in the morning before them..BUT what will happen tomorrow? there is no more beloved mother. Masih terngiang-ngiang rupa arwah, suaminya dan anak-anaknya di dalam benak fikiran saya..Masyaallah.. Dengan izin Allah saya akan uruskan claim beliau dan moga dipermudahkan. saya akan lakukan yang terbaik untuk keluarga beliau ”

Adda:-

“Pernah approach this client b4, tapi dia cakap nanti dlu. Teringat balik 3 tahun lepas that time i was in korea, but 1 minggu b4 ke korea sekali lagi approach through phone n tell what is the benefit and … 3 days in korea arwah sms nk bli takaful..bila presentation arwah ada menyebut duit ini untuk family if anything happen to me. Bulan lepas hampir sejam saya enggage dengan arwah discuss dengan dia pasal takaful dia. last friday rec sms from her husband dia akan buat pembedahan dikepala. kasihan melihat anak-anak arwah apabila mereka memeluk arwah seperti terasa saya memeluk anak sendiri dan menenangkannya..husband dia juga mengalirkan air mata”

Alhamdulillah arwah sempat ambil takaful sebelum beliau meninggal. Dapatlah mengurangkan beban suaminya nak menyara 3 orang anaknya. Dulu suami isteri bekerja menyara 3 orang anak. Kini hanya si Suami yang bekerja untuk menyara anak-anaknya. Separuh pendapatan hilang. Dengan taraf hidup dibandar yang sangat mencabar huh bayangkan lah.. Kos hantar anak sahaja dah dekat rm700. Perlu bayar duit rumah lagi duit kereta lagi. Credit card lagi. Tol dah naik, minyak naik, gula dan maca-macam lagi lah. Semualah naik apa yang xnaik?aa..hujan x naik hujan turun hehe..ok ok..saya gurau..pendek kata pening 2014. Tahun yang mencabar. kerana semua barang naik. Tetapi Alhamdulillah dengan duit pampasan yang diterima oleh suami dan anak-anak, Dapatlah meringankan beban keluarga. Dapatlah melangsaikan hutang kereta, credit card dan lain-lain.

Para pembaca, ya dulu ramai orang tidak menggalakkan amik insuran sebab ianya haram tapi kini kita ada takaful yang mana sangat membantu dikala kita susah. Semoga cerita ini sedikit-sebanyak membuka mata kepada anda yang belum memiliki takaful.

Bak kata pencetus Ummah PU Yeop ada yang menyatakan “Orang yang bijak adalah orang yang sentiasa membuat persediaan untuk kematiannya.. dan dia sentiasa ingat pada kematian, sekarang kan ada TAKAFUL mencarumla…In shaa allah”

___________________________________________________________________________________________________________

Terharu mendengar cerita di atas. Setiap yang hidup pasti merasakan mati. Namun adakah kita sudah bersedia menghadapi kematian? Fikirkan hutang anda!Tanggungan anda!Kebajikan dan amalan anda selepas mati!

Moga kita mendapat manfaat

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s