Kad Perubatan Mampu Milik

Dengan hanya serendah RM80 sebulan (untuk usia 20-30 tahun) anda boleh memiliki perlindungan perubatan dan kesihatan. Pengalaman saya sendiri ketika pertama kali memiliki kad perubatan, anda akan merasakan satu kelainan, satu keyakinan, satu keistimewaan.

Suka saya ingatkan pada semua, hari ini kini sihat tapi belum tentu akan datang. Sakit kadangkala Allah tuturunkan pada kita sebagai ujian, sebagai penghapus dosa atau sebagai isyarat supaya kita lebih mensyukuri nikmat Allah. Kada’ dan Qadar Allah itu adalah satu ketatapan, namun kita sebagai hambaNya harus bijak merancang. Sediakan payung sebelum hujan, jangan tunggu terhantuk baru nak terngadah.

Kalau anda rasa anda tidak cukup duit untuk membayar RM100 kad perubatan, semak semula bujet bulanan anda. Adakah anda melanggan siaran tv berbayar yang jumlahnya juga RM100? Jika ia, maknanya bukan anda tidak ada duit, cuma pengagihan belanjawan anda perlu diperbetulkan.

Kalau anda diuji dengan sakit yang memerlukan anda dimasukkan ke hopital, Siaran tv berbayar tadi takkan memberi anda apa-apa nilai. Namun RM100 yang anda laburkan untuk kad perubantan insyaAllah akan berguna saat anda memerlukan.

Ingat, malang tak berbau. Beringat sebelum kena. Ambillah pelan perlindungan kesihatan untuk diri dan keluarga. Merancang sambil berkebajikan, berkat dunia, berkat akhirat.

Demi diri, isteri dan anak-anak, ambillah Kad perubatan..

 

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s