Tak Sempat Buat Keputusan

Cerita seorang sahabat yang sudah terdetik hatinya untuk mengambil kad perubatan. Namun setelah diberi penerangan, katanya dia perlu sedikit masa lagi untuk membuat perbandingan.

Dua bulan kemudian, ditakdirkan sahabat tadi telah ditimpa kemalangan dan terpaksa dimasukkan ke sebuah hospital kerajaan. Dia mengalami kecederaan teruk dibahagian tulang belakang akhibat kemalangan tersebut. Ironiknya, dalam menahan kesakitan, sahabat ini terpaksa menunggu agak lama sebelum berjaya mendapat kemasukan wad di hospital tersebut.

Sayang seribu kali sayang.Hanya kerana lambat membuat keputusan dan bertangguh, akhibatnya sangat besar. Kini peluang untuk sahabat ini mendapatkan kemudahan kad perubatan mungkin agak terbatas disebabkan kecederaan tulang balelakangnya.

Perkara dah berlaku, kita tidak boleh menyalahkan takdir. Namun, sebagai peringatan positif, andai kata sahabat ini membuat keputusan yang bijak dan pantas, insyaAllah dia akan mendapat rawatan terbaik dan segera.

Justeru, saya menyeru kepada sahabat diluar sana, ambillah kad perubatan anda segera. Jangan bertangguh, jangan fikir panjang.

plan your future

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s