Lindungi Hutang Sejahtera diri dan Keluarga

Dewasa kini, memiliki kenderaan dan rumah sendiri hampir menjadi kemestian dikalangan masyarakat kita . Bahkan sesetengah masyarakat menjadikan ia sebagai mekanisma dalam mengukur kedudukan ekonomi seseorang.hutang4

Bagi mereka yang bergaji RM5000 dan tinggal ditengah kota raya, anggaran hutang dianggarkan mencecah RM300, 000 ringgit. Jumlah ini melibatkan jumlah hutang perumahan, kenderaan, pembiayaan peribadi dan juga kad kredit.

Justeru, mengambil kira fenomena berhutang ini, saya terpanggil untuk berkongsi dengan anda bagaimana kita boleh merancang dan mengurus hutang dengan bijak.

Setiap individu perlu belajar dan memahami bagaimana mengurus serta merancang hutang dengan baik. Tanggungjawab membayar hutang adalah terletak dibahu anda sendiri kerana ia tidak diwarisi.

Jika gaji anda RM5000 sebulan, peruntukan hanya 5% untuk mendapatkan perlindungan setengah juta ringgit (untuk anggaran umur 30 tahun dan sihat tubuh badan). Manfaat perlindungan berjumlah RM300 ribu diperuntukan untuk melangsai hutang dan RM200 ribu lagi adalah untuk perancangan ibadah serta bekalan kelansungan hidup waris yang anda tinggalkan.

Kesimpulannya, rancang hutang anda. Peruntukan sejumlah pendapatan anda sebagai bayaran untuk kemungkinan yang tidak dijangka.

Hubungi saya untuk bantuan perundingan.

hutang 3

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s