Sifat ego untuk mengatakan ‘Ya’

Kadangkala dalam membuat sesuatu keputusan, rasa ego dalam diri boleh jadi penghalang. Daripada pemerhatian saya ketika melakukan penerangan kepada prospek, kebanyakannya sedar dan memahami tentang keperluan dan kepentingan takaful. Namun disebabkan rasa ego, sesetengah prospek akan berusaha mencari alasan untuk mengatakan tidak atau cuba mencari hujah untuk menolak tawaran yang saya terangkan.ego

Bagi pihak saya, mungkin tidak ada yang merugikan jika prospek tidak menyertai pelan yang ditawarkan. Sekurang-kurangnya saya sudah membuat perkongisan ilmu. Mungkin prospek belum bersedia atau mungkin saya perlu lebih kemas dalam memberi penerangan. Cuma kadangkala timbul rasa sedih dan terkilan apabila ada prospek yang awalnya menolak tetapi muncul semula untuk menyertai takaful. Sayangnya ketika itu mereka sudak tidak layak. 

Satu contoh yang pernah berlaku, ada seorang prospek menolak untuk menyertai takaful dengan alasan perlukan masa untuk pertimbangan. Sayang seribu kali sayang, prospek ditimpa kemalangan yang mengakibatkannya mengalami kecederaan tulang belakang kekal. Tiada apa yang mampu saya lakukan..

Sebab itu beringat sebelum kena. Keluarkan sedikit sahaja amaun daripada pendapatan anda untuk persiapan kemungkinan yang tidak pasti.

tentang kepentingan perancangn risiko dan kewangan keluarga

By mudahtakaful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s